A Ligeti Gyöngyök gitáros kórus a mai formájában 2013 óta létezik. Az alapját egy pár lelkes ligeti felnőtt tette le, néhány ifjú gitáros titánnal az élen, havi egy gitáros misével. Aztán csatlakozott a kis csapathoz Beke Csilla (civilben tanár) három – akkor még kisiskolás – lányával és hipp-hopp, egy-két év alatt 20-30 főre, majd 40-50 főre duzzadt a kórus létszáma. A Ligeti Gyöngyök nevet a kórus 2014-ben kapta. (Minden adventben felkérték ugyanis a kórust, hogy lépjen fel Rákoskeresztúr Főterén a színpadon és mikor a bemutatkozáshoz értek, szükség volt egy névre, amivel felkonferálhatták őket. Aztán jött egy stúdiózás, ahol a cd-re kellett valamilyen megjelölés….érezhető volt tehát, hogy égető szükség lesz egy NÉVRE. Liget neve Rákosligetre utal, ahol szolgálatot teljesítenek minden hónap első és harmadik vasárnapján a reggeli kilencórás diákmisén, a “Gyöngyök” pedig arra, hogy egyesével is szép és kerek, fénylő és értékes az ember (ti. pl. egy igazgyöngy), de láncra fűzve valóságos ékszerré válik, egy olyan éke lesz a világnak, ami több, mintha egyesével gurulászna ide-oda… Az összekötő kapocs pedig a mi esetünkben Isten és a közös zenélés )

A kórus tagjai között található hat-hét éves kisgyermek és 60 feletti nagypapa is. Van család, ahol papa-mama-gyerek egyaránt a kórus tagja. Van, ahonnan csak a szülők járnak. Van, hogy csak a gyerekek. Van, hogy a családból csak egy gyerek, mert a testvérnek nincs kedve. Van, hogy csak az apuka a három gyerekkel, mert az anyukának nincs kedve. (vagy ideje) De jár ide anyuka a háromból pusztán az egyik gyermekével is. Szóval mindenféle felállásban előfordulnak itt variációk és ez így szép és színes, változatos és életszagú. 

1-1
3-1
2-1
previous arrow
next arrow

A zenekar immár 10 (!) gitárossal büszkélkedhet, legnagyobb örömünkre egyre több fiatal ragadott hangszert és állt be gitározni az évek során. Az utánpótlás tehát hál’Istennek biztosított. Van két csodálatos fuvolista leányzónk, egy fantasztikus bőgősünk, Tamás és nemrég debütált az első kis hegedűs is a miséken, Johanna személyében. Az ütős szekció tagjai változóak, sok gyermeknek nyílik lehetősége csengőt, csörgődobot, tak-tak fát, rumba tököt, vagy triangulumot ragadni és – a kellő pillanatban – megszólaltni. Olyan gyermekek is hatalmasat fejlődnek itt az évek során, akik amúgy alapból semmiféle egyéb zenei képzésben nem részesülnek. Kifinomul a hallásuk, kikristályosodik a hangjuk, megtanulnak figyelni, alkalmazkodni, észnél lenni, együtt levegőt venni és tiszta szívből, szeretettel énekelni.

A karizmatikus (sárga könyves) dalok mellett rengeteg egyéb ifjúsági éneket ismerünk és folyton tanulunk újakat. Nagyon nagy kedvenceink a taizéi dalok, melyeket már három szólamban biztonságosan meg tudunk szólaltatni. TENOR szólamra nagy szükségünk volna, ha valaki kedvet érez csatlakozni! 🙂 De természetesen minden olyan kedves, aranyos gyermek és felnőtt jelentkezését örömmel fogadjuk, aki szeretne járni, közénk tartozni.(akkor is, ha történetesen NEM tenor szólamot énekel!) 🙂

A feltétele annak, hogy valaki a Ligeti Gyöngyökhöz tartozzon mindössze annyi, hogy legyen nyitott és motivált, tehát AKARJON ide járni és tartozni, járjon el a próbákra és a nyári táborokra, valamint lehetőség szerint az év közben előforduló programokon is vegyen részt, amikor csak megteheti. Ebből nincs rengeteg, de azért akad néhány.

Táboraink nagyon nagy erővel kapcsoltak és kapcsolnak minket össze, ezek szinte a legfontosabb csúcspontjai a közösség összetartozásának. Táborainkba a Gyöngy kórustagok összes családtagját szeretettel hívjuk és várjuk, ezért itt általában 80 fő alatt meg sem állunk!

Voltunk már Pusztamaróton, Szanticskán, Pálházán, Pusztafalun – és sorolhatnánk. Egyik tábor jobb volt, mint a másik! (nem áruljuk el, hogy melyik! :-))  Az idén (2021-ben) Csemőre megyünk hat napra együtt. A táborokban aztán igyekszünk új dalokat tanulni, s még jobban összecsiszolódni. 

Próbáink keddenként vannak fél hattól hétig a Katkörben, beénekléssel kezdünk és aztán belecsapunk a lecsóba! Mindig az éppen soron következő gitáros misére készülünk fel ezeken az alkalmakon.

Ha valakit még ennél is bővebben érdekelne bármi a kórussal kapcsolatban, keresheti telefonon a kórus vezetőjét, Beke Csillát.

Próbák időpontjaKeddenként 17.30-tól 19.00-ig
Próbák helyszíneBorromeo Szent Károly Katolikus Kör (XV. utca 2.)
Szolgálatot teljesítenekMinden hónap első és harmadik vasárnapján, a reggeli kilencórás diákmisén
Közösség vezetőjeBeke Csilla
Elérhetőség (telefonszám)+36 20 352 8875