Magyar Papi Találkozó - Esztergom

Magyar Papi Találkozó - Esztergom

A papok önmagukat ajánlják fel – Magyar Papi Találkozó

Az Oltáriszentség misztériumának lényegéről beszélt az Magyar Papi Találkozó szentmiséjén mondott prédikációjában Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka. A papság évének központi rendezvényét április 15-én tartották Esztergomban.

Mint a szónok elmondta: Krisztus áldozatának bemutatása azt jelenti, hogy a papoknak is önmagunkat kell felajánlani, hisz nemcsak arra van meghívásuk, hogy az Eucharisztiát megünnepeljék, hanem hogy eucharisztia legyenek Krisztussal. Cantalamessa egy hasonlattal élve világította meg ezt: egy elsőszülött fiú nagyon szereti az édesapját, akinek nagy ajándékot akar készíteni a születésnapjára. Mielőtt ezt átadná, megkéri a testvéreit, hogy ők is írják alá azt. Az ajándékot tehát az összes testvér ajándékaként kapja az édesapa, pedig csak egy fizette meg annak az árát. Ez történik a szentmisében is. Jézus, a legnagyobb testvér végtelenül szereti édesapját. A lehető legnagyobb ajándékot akarja adni, fiúi szeretetét, ami engedelmes a halálig. De mielőtt ezt átadja, azt kéri testvéreitől, a papoktól, ők is írják alá, és így az úgy érkezik el az atyához, mint összes testvére ajándéka.

A papság évének központi rendezvényére több mint 600 pap érkezett az ország minden részéből és határon túlról is az esztergomi Szent Adalbert Központba. Jelen van Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius, és csaknem az egész magyar püspöki kar, valamint határon túli magyar nemzetiségű püspökök is. A találkozó közös imádsággal kezdődött, majd Erdő Péter bíboros köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután Raniero Cantalamessa tartotta meg lelkigyakorlatos elmélkedésének első részét, amely után 11.30-kor a bazilikában közösen bemutatott szentmise következett. A délután során további elmélkedéssel és a hívek tanúságtételével folytatódik a program, amelyet szentségimádás és a vesperás elimádkozása zár.

Raniero Cantalamessa elmélkedései és a tanúságtételek letölthetők a Szent Adalbert Központ honlapjáról: http://www.szentadalbert.hu/public/pap/hang.html (A mentéshez kattintson a megjelenő oldalon a hangfájlokra jobb egérgombbal, majd válassza a hivatkozás mentése lehetőséget.) A későbbiekben az előadások írott formában is megjelennek.

Forrás: Magyar Kurír