Az amerikai püspökök elítélik a kaliforniai bíróság döntését a házassági törvényről

Az amerikai püspökök elítélik a kaliforniai bíróság döntését a házassági törvényről

Timothy Dolan kinevezett bíboros, az amerikai püspöki konferencia elnöke csatlakozik a kaliforniai főpásztorokhoz, akik elítélik a szövetségi bíróság február 7-én született döntését.

A bíróság elutasította a 2008-ban elfogadott ún. Proposition 8 (8-as sz. törvényjavaslat) alkotmányosságát. A szavazók által négy éve jóváhagyott kezdeményezés ugyanis elismerte Kaliforniában, hogy a házasság egy férfi és egy nő közötti kötelék. A 9. körzeti fellebbviteli bíróság döntése most viszont megerősítette egy szövetségi bíró 2010. augusztus 4-i ítéletét, miszerint a 8-as sz. törvényjavaslat alkotmányellenes.

„A bírósági határozat súlyos igazságtalanság, amely semmibe veszi azt a valóságot, hogy a házasság egy férfi és egy nő egysége” – nyilatkozta Timothy Dolan New York-i érsek. „Az Egyesült Államok alkotmánya kétségtelenül nem tiltja a házasság öröktől tartó fogalmának védelmét, amely a társadalom egyik sarokköve. Kalifornia lakói, az amerikai nemzet és a házasság a mostani döntésnél jobbat érdemelnek.”

„Társadalmunk nem egy erkölcs- és értéktelen vákuumban működik” – mutatott rá Salvatore Cordileone oakland-i püspök, a házasság előmozdításáért és védelméért felelős püspöki albizottság elnöke. „Ahhoz, hogy a társadalom virágozzon, olyan erkölcsi irányvonalat kell kijelölni, amely az igazságban gyökerezik. Természetesen a házasság valódi jelentése – az emberi élet ajándék-mivoltához hasonlóan – végső soron nem szavazás vagy bírósági döntés kérdése.

De Kaliforniában, mint ahogy minden más államban is, ahol szavazásra bocsátották a házasság definícióját, az emberek jogosan ragaszkodtak a házasság igazi jelentéséhez. Tragikus azonban Kalifornia, a nemzet és különösen a gyermekek számára, hogy ezt a szavazók által hozott döntést most figyelmen kívül hagyják.”

forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír