Európai metropoliszok missziója – Fisichella érsek az új evangelizációról a Hit évében

Európai metropoliszok missziója – Fisichella érsek az új evangelizációról a Hit évében

XVI. Benedek október 11-én a II. Vatikáni Zsinat kezdetének 50. évfordulóján nyitja meg a Hit évét a szinódusi atyákkal. Október 7-28. között kerül ugyanis sor az új evangelizáció témájáról szóló püspöki szinódusra. A nagyböjt során 12 európai városban rendeznek városmissziót, amelyet kiterjesztenek majd 72-re. A számoknak jelképes értékük van: a 12 apostoltól Krisztus első követőinek számáig terjednek. Január 9-én megtartották a városmisszió felelőseinek második találkozóját a Vatikánban.

Első alkalommal a múlt év júliusában tanácskoztak a résztvevő 12 város képviselői. A nagyböjt kiváló alkalom a városmisszióra, mert Isten Szavának olvasása, a püspökök katekézisei, a kiengesztelődés szentségének ünneplése a karitatív tevékenység megnyilvánulásaival együtt még láthatóbb jelei lehetnek a keresztények elkötelezettségének, hogy Krisztust hirdessék napjainkban. 2013-ban 72 európai nagyváros csatlakozik majd a kezdeményezéshez.

Rino Fisichella érsek Karácsony előtt szentmisét mutatott be Róma egyik nagy bevásárlóközpontjában. A világ különböző részein már alkalmazzák az új evangelizációnak ezt az eszközét. Ebben a környék több plébániája, egyházi mozgalmak is részt vesznek, akik kiválasztják a helyszínt, ahol az emberek összegyűlnek.

Cesare Nosiglia torinói érsek, aki részt vesz a városmisszióban, a bevásárlóközpontokról úgy beszél, mint az új oratóriumokról. Ezek valóban az új gyülekezési helyek, amelyek a városok új tereivé válnak. Eltávolítanak a belváros szépségeitől, hogy az üzletek neonfényeivel vonzzák az embereket. Ugyanakkor érdemük, hogy minden társadalmi rétegből való és különböző életkorú embereket összehoznak ezen a területen.

Olyan helyszínné váltak, ahonnan nem hiányozhatnak a keresztények sem, akik arra kaptak meghívást, hogy emlékeztessék a világot: az ember többet ér annál, amit elfogyaszt vagy amit megvesz, mert válaszolnia kell az élet értelmére vonatkozó kérdésre.

A Hittani Kongregáció január 6-án kiadott lelkipásztori útmutatásaiban felkérte az Új Evangelizáció Pápai Tanácsát, hogy hozzon létre egy Titkárságot a Hit évét érintő különböző kezdeményezések koordinálására. A programok az egyetemes egyház szintjén, de különösen Rómában zajlanak majd a pápa jelenlétével. A Titkárság tájékoztat majd a helyi egyházak, az egyházi mozgalmak és szervezetek rendezvényeiről is. Nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre, de a nagy lelkesedés átragadt világszerte a helyi egyházakra is, amely arra kötelez bennünket, hogy az esemény horderejének megfelelő előkészületet valósítsunk meg – nyilatkozta Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke az Osservatore Romano vatikáni napilapnak. Minden kezdeményezés előtt Isten népének tudatosítania kell, hogy megújítsa saját hitét, hogy megismerje, és jobban megtapasztalja a Jézussal való találkozást, valamint elmélyítse ismereteit a kereszténységről.

A Titkárság a Hit éve kezdeményezései számára internetes oldalt is nyit majd. Hasznos információkat tesznek közzé a Hit évének hatékonyabb megélése érdekében és kapcsolatba akarják hozni az ebben résztvevő különböző helyi valóságokat. Január 16-án kommunikációs szakemberekkel megkezdték a portál tervezését. Fisichella érsek annak a reményének adott hangot, hogy Húsvét előtt elindul az internetes oldal.