Hogyan kerülhetők el az egyetemista lét veszélyei?

Hogyan kerülhetők el az egyetemista lét veszélyei?

Egy amerikai főegyházmegyei ifjúsági és egyetemi lelkészségi munkatárs szerint a kezdő egyetemisták új, független életformája – amellett, hogy vonzó és sok lehetőséget kínál – jó néhány veszélyt is rejt magában.

Christopher Stefanick, a Denveri Főegyházmegye munkatársa négy fontos területre hívja fel a figyelmet, ahol a családtól, a barátoktól és a régi plébániai közösségtől elszakadó fiatalnak különösen óvatosnak kell lennie jövője és lelki élete érdekében.

A vonzó módon, csábító ajánlatokkal kínált hitelkártya nagyon sok fiatal életében vezet pénzügyi gondokhoz és tragédiákhoz – figyelmeztet. Igen sok egyetemista túlbecsüli anyagi lehetőségeit, és félreérti a bankok ajánlatait. Ez az oka annak, hogy a tavalyi évben fizetésképtelenné vált személyek 19 százaléka egyetemista vagy főiskolás diák.

Ugyancsak veszélyt jelent az egyetemi campusokra jellemző szexuális szabadosság. Amerikában az egyetemi évek alatt minden negyedik diák nemi úton terjedő betegséggel fertőződik, ami ellen egyedül az önmegtartóztatás ad biztonságos védelmet. A fertőzés és a nemkívánt terhesség kockázatán kívül Stefanick arra is felhívja a figyelmet, hogy a házasságon kívüli szexuális kapcsolatok sokszor életre szóló lelki sérüléseket okoznak. Arra a kérdésre, hogy „meddig szabad elmenni" a párkapcsolatban, az ifjúsági felelős így válaszol: „Ha becsuktátok az ajtót, már túl messzire mentetek. Hagyjátok nyitva az ajtót, és nem kerültök bajba."

A kábítószernek és az alkoholnak is sok áldozata van a szórakozni vagy barátkozni vágyó diákok között. Aki nem akar áldozatul esni, annak – amellett, hogy mindig igyekszik megőrizni a józanságát –, érdemes megbízható, felelősségteljes fiatalokból álló baráti közösséget is keresnie.

Az egyetemista lét egyik leggyakoribb nehézsége a stressz és a depresszió. Az öngyilkosság nagyon is valós veszélyt jelent e korosztályban. Az első év az élet egyik legstresszesebb időszaka. „Soha ne szégyelljetek segítséget kérni szüleitektől, jó paptól, egyetemi lelkipásztortól vagy hivatásos tanácsadótól!" – biztatja a fiatalokat Stefanick.

Az ifjúsági vezető végül hangsúlyozza: rendkívül fontos, hogy a kezdő egyetemista értékes barátokra tegyen szert, akikkel elbeszélgethet a katolikus hit kérdéseiről és akikkel együtt élheti meg hitét. Nem könnyű új barátokat találni, mégis ez a legjobb módja annak, hogy az ember elkerülje a jelenére, jövőjére és lelkére leselkedő veszélyeket. „Minden azon múlhat, kikkel barátkozol össze az első napokban" – figyelmeztet. Már az évkezdet előtt érdemes felvenni a kapcsolatot az egyetemi katolikus közösségekkel, szolgálatokkal vagy az egyházmegyével. Aki így jár el, azt nem örvénybe rántja, hanem segíti és gazdagítja az egyetemi élet újfajta függetlensége – idézi Stefanick szavait a CNA.

Kép és forrás: Magyar Kurír