Katolikus összefogás: százmilliók az árvízkárosultakért

Katolikus összefogás: százmilliók az árvízkárosultakért

Az elmúlt hónapok áradásai óriási pusztítást végeztek Észak-Magyarországon, a Sajó, a Hernád és a Bódva menti településeken. A következmények enyhítéséért a Magyar Katolikus Egyház országos összefogásra kérte híveit és templomi gyűjtést rendezett június 20-án. A nagylelkű adományok összesítése még tart, de az eddigi adatok alapján további több mint 200 millió forint segéllyel fogja tudni támogatni egyházunk az árvíz sújtotta települések újjáépítését.

A Katolikus Karitász az első perctől nagy erőkkel van jelen a katasztrófa sújtotta helyszíneken, ahol több mint 4700 családot kellett kitelepíteni és több száz család otthona vált lakhatatlanná.

A hívek példamutató összefogásának köszönhetően a szervezet az egyházmegyékből eddig több mint 80 millió forint értékben osztott szét segélyszállítmányokat. Az önkéntesek a mentési munkálatok után folyamatosan végzik a kárfelmérést.

A Püspöki Konferencia az országos gyűjtés összesítését és a pontos kárfelmérést követően dönt arról, hogy az érintett egyházmegyék között milyen arányban osztja szét az újjáépítésre szánt adományokat.

A Katolikus Karitász családok ezreit látta el eddig tartós élelmiszerrel, ivóvízzel, takarókkal, tisztítószerekkel és gyógyszerekkel. A kitelepített családok gyermekei számára már több helyszínen indultak nyári táborok. Az egyházmegyei karitászszervezetek továbbra is gyűjtenek adományokat, elsősorban bútorokat, háztartási cikkeket.

A Püspöki Konferencia kifejezi háláját a magyar híveknek áldozatos támogatásukért és buzdít minden jóakaratú embert, hogy lehetőségeik szerint továbbra is segítsék – tárgyi, anyagi támogatásukkal vagy önkéntes munkával – az árvíz sújtotta térségben élő családokat.

forrás: MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír