Köszönet

Köszönet

Szeretnék köszönetet mondani József atyának, hogy lehetővé tette Jókai Anna előadásának meghallgatását.

1972-ben megjelent, majd 1983-ban újra kiadott Napok című regényén keresztül ismertem meg az írónőt. Már akkor így írt róla Hajdú Ráfis Gábor a Kritikában:

"Az újabb magyar irodalom fősodrába, a legértékesebb törekvéseket képviselő alkotások közé tartozik Jókai Anna új regénye. Az emberi kiteljesedés lehetőségeit, problémáit centrumba állító munkák sorába. Esztendők óta központi kérdése ez irodalmunknak... hogyan kell élni hogyan nem szabad. Szinte a maga dolgát megnehezítően vállalkozott Jókai Anna olyan megoldásra, amely tudomásunk szerint előzménytelen irodalmunkban."

A tegnap esti élmény maradandó volt nemcsak számomra, hanem 25 éves lányom számára is. Bizonyíték ez arra, hogy igenis meg lehet szólítani, érinteni a fiatalokat ma is. Persze ehhez olyan - a szó legnemesebb értelmében vett - értelmiségi emberekre van szükség, mint Jókai Anna.

Péladértékű az a higgadt, határozott keresztény hitvallás, amelynek tanui lehettünk. Előadása mind stílusában, mind tartalmában nagy segítség az eligazodásban, napjaink zűrzavaros, teste-lelket romboló forgatagában.

Az előadásában elhangzott "Ima Magyarországért" c. verse a Fórumban olvasható.

Köszönjük Jókai Anna! Köszönjük József atya!