Gyűlnek az ötletek és a feladatok…

Gyűlnek az ötletek és a feladatok…

Beszámoló a Jubileumi évkönyv június 29-én megtartott, második megbeszéléséről

Szép számmal maradtunk a vasárnap esti mise után a plébánián, hogy a templomunk felszentelésének 100. évfordulójára készülő Jubileumi évkönyv terveiről beszélgessünk. A kezdeti lépéseket már megtettük: sokféle ötlet összegyűlt azzal kapcsolatosan, hogy milyennek képzeljünk az egyházközségünk múltját és jelenét bemutató kiadványt, amely egyben üzenet is kíván lenni az utánunk jövőknek. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ötletelés fázisát lezártuk volna; továbbra is szeretettel várjuk a tartalomra vonatkozó javaslatokat, ötleteket.

A kiadványban egyaránt helyet kapnak majd tudományos igényű tanulmányok és személyes emlékek, élmények is. Lesz szó benne az egyházközség és a templom történetéről, a templom épületének, festményeinek, harangjainak művészettörténeti jellegzetességeiről. Az itt élő generációk 100 évének is nyomába eredünk, és a puszta adatok, statisztikák mögött megkeressük a történelmi összefüggéseket. A 20. század eleji Rákosligetről, és benne a katolikus közösségről a korabeli sajtó tükrében is képet alkotunk. Mindezeken kívül sok személyes interjút tervezünk; így próbáljuk megeleveníteni és személyes élményekkel megtölteni közösségünk történetét és jelenét. Szeretnénk, ha olyan emlékkönyvet tudnánk összeállítani, amely nekünk és rólunk szól.

A fentiekből talán kiderülhetett, hogy a Jubileumi évkönyvvel sok dolgunk lesz. Több feladat már gazdára, szakértőre talált, de vannak még vállalható feladatok. Aki úgy érzi, hogy kedve, ideje és energiája engedi, írjon nekünk e-mailben vagy akár itt, a weblapon. Minden ötletet és felajánlást szívesen fogadunk!

A nyári hónapokban nekilátunk a munkának; következő megbeszélésünk szeptemberben várható.